#GlovoMata | Prou precarietat, prou explotació

Posted: juny 6th, 2019 | Author: | Filed under: Actualitat | Comentaris tancats a #GlovoMata | Prou precarietat, prou explotació

El capitalisme mata, t’emmalalteix, et precaritza, et roba el temps, t’esclavitza sota la voluntat d’algu altre. Tot rau en que no som nosaltres, les treballadores, les que decidim com volem treballar i com volem produir tot allò que necessitem per sostenir les nostres vides, comunitats i societat.

Feines com la missatgeria, el transport a domicili, sovint només satisfan interessos de persones que es poden permetre pagar-te perquè els hi portis les coses a casa. I de persones que d’això en poden fer negoci i fer-se riques a costa del teu treball mentre et paguen una misèria.

El 26 de maig, un treballador de Glovo va morir atropellat mentre treballava. Glovo es nega a tractar-ho com a accident laboral causa de la situació de precarietat, explotació i poca seguretat en què treballen les repartidores tant de Glovo com de Deliveroo, Uber, o qualsevol altra empresa que es fa passar com a “economia col·laborativa”, quan es tracta d’explotació laboral de tota la vida.

No cotitzes com a treballadora, sinó com a autònoma. Has de pagar tu tot el material amb què treballes (la motxilla, el xubasquero, el suport del telèfon…), encara que te’l proporcioni Glovo. No sempre tens feina, ja que no hi ha comandes en aquest moment, i has d’estar al carrer, amb la bici o moto preparada perquè se t’assigni qualsevol comanda, i sense cobrar. Si no hi ha feina, per molt que t’hagis passat una hora al carrer esperant, no cobres. És a dir, treballar gratis. Glovo funciona amb un sistema de puntuació meritocràtic i competitiu que fa que els millors riders tinguin millor puntuació, més hores. S’han donat casos en ciutats en què Glovo ha aïllat riders que planten cara a l’empresa del grup de riders a qui donaven més hores i comandes. Tot i teòricament ser autònom, no pots decidir quan treballes, només pots escollir entre un rang d’hores que se t’ofereix segons la teva puntuació, i si el dia abans no vols currar, no pots no fer-ho i l’empresa t’obliga. Si no ho fas, tens menys puntuació i la setmana següent tindràs menys hores disponibles per treballar. Si et poses malalt, no cobres. No tens cap mena de seguro que et posi Glovo. Si vols, te’l pots pagar tu, igual que un advocat que et presenti les declaracions a Hisenda i Seguretat Social que, com la cuota mensual d’autònoms, estan al teu càrrec i no al de Glovo. Si Glovo considera que no estàs fent bé la feina i no tens un rendiment suficient, t’envia missatges que et suposen un estrés mental molt elevat, dient-te que “la col·laboració amb l’empresa perilla”.

Aquesta és una breu descripció de les condicions de treball de Glovo. Tot i que Glovo es negui a reconèixer aquest fet, hi ha una clara relació laboral. Els riders som treballadors, no autònoms. Es demana a Glovo el reconeixement com a treballadores i que es cotitzi i se’ns tracti  com a tal.

Glovo està obsolet i només hauria de fer que tancar, perquè el capitalisme és irreformable i mai ens deixarà d’explotar. És per això que fomentem cooperatives com Mensakas, una cooperativa de missatgeria creada per ex-treballadores de Glovo i Deliveroo que van ser acomiadades per participar en la vaga de riders del 2017.

 

En aquest vídeo es veuen les recents protestes contra la mort del treballador de Glovo i una acció de protesta contra les oficines de Glovo.


Comments are closed.